ΝΑΤΟ. Απελαύνουν Ρώσους πράκτορες επαναφέρουν το ψυχροπολεμικό «κοκκινο τηλέφωνο»

Ένα γερμανικό υποβρύχιο παίρνει μέρος σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Θάλασσα στα ανοικτά της Νορβηγίας. Η συμμαχία ανησυχεί για την κλιμακούμενη παρουσία υπερπτήσεων Ρωσικών μαχητικών πάνω από την Μαύρη, τη Βαλτική και τη Νορβηγική θάλασσα, Φωτογραφία: Reuters

Ένα γερμανικό υποβρύχιο παίρνει μέρος σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Θάλασσα στα ανοικτά της Νορβηγίας. Η συμμαχία ανησυχεί για την κλιμακούμενη παρουσία υπερπτήσεων Ρωσικών μαχητικών πάνω από την Μαύρη, τη Βαλτική και τη Νορβηγική θάλασσα, Φωτογραφία: Reuters

Το ΝΑΤΟ απελαύνει δεκάδες Ρώσους διπλωματικούς υπαλλήλους από το Αρχηγεί, καθώς υπάρχουν υποψίες κατασκοπίας, ενώ επανέρχεται η γραμμή “έκτακτης ανάγκης” μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας, το γνώστό “κόκκινο τηλέφωνο” της εποχής του Ψυχρού Πολέμου

Ενώ προσπαθεί να ενισχύσει τη στρατιωτική επαφη με τους Ρώσους, το ΝΑΤΟ έχει επίσης μετακινηθεί από την έδρα του στις Βρυξέλλες γιατί όπως πιστεύετε είναι γεμάτη από δεκάδες Ρώσους κατασκόπους.

Σε μια συνέντευξη με την Guardian, Jens Stoltenberg, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι, ως αποτέλεσμα της αύξησης των ρωσικών δραστηριοτητων στον εναέριο χώρο, η συμμαχία παρακολουθεί τα περισσότερα ρωσικά αεροπλάνα να πετούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, Βαλτική και τη νορβηγική θάλασσα και ότι η αναβίωση των άμεσων επαφών ήταν αναγκαία για να να μειώσει τον κίνδυνο και να αποφευχθούν οι “παρεξηγήσεις”.

Παρά την απόφαση να αναβιώσει τις ανοικτές ψυχροπολεμίκες τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης, το ΝΑΤΟ έχει απόψει τις επαφές με τους Ρώσους ακολούθους στην έδρα της στις Βρυξέλλες και βρίσκεται στη διαδικασία της εκκένωσης των γραφείων δεκάδων Ρώσων διπλωματών και των αξιωματικών.

Σύμφωνα με μια απόφαση που ελήφθη τον περασμένο μήνα, το μέγεθος των αντιπροσωπειών από “μη ΝΑΤΟϊκά κράτη μέλη” στην έδρα των Βρυξελλών έχει περιοριστεί σε 30.

Ανώτεροι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η κίνηση είχε ως άμεσο στόχο τη μείωση της ρωσικής συλλογής πληροφοριών στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι μόνο τέσσερις Ρώσοι αξιωματούχοι – ο πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Alexander Grushko, ο αναπληρωτής του, ο γραμματέας και ο οδηγός του – εφεξής επιτρέπεται να κυκλοφορούν χωρίς συνοδεία σε τα γραφεία.

hellasforce.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s